Jan Loman was een kunstenaar die snel en direct werkte. Hij maakte geen voorbereidende studies, hij wilde de afstand tussen het beeld in zijn hoofd en de uitvoering zo kort als mogelijk. Het werk van drie kunstenaars is voor Loman cruciaal geweest: de schilderijen van Piet Mondriaan, de hot printing druksels van H.N. Werkman en de muziek van de Amerikaanse componist Morton Feldman.
twee witte bladen
verschillend als stiltes bij
bruckner en feldman
Na zijn eerste kennismaking met een schilderij van Mondriaan in 1935 volgde vanaf 1949 in Arnhem een verdieping, vooral door de collectie in het Kröller-Müller Museum. Na zijn verhuizing naar Groningen leerde Loman in 1959 Fie Werkman kennen, bij wie het thuis volhing met de druksels van haar vader. De geest, de hand en het beeldend materiaal vallen hier samen. In de muziek van Feldman herkende hij, vanaf begin jaren ’60, de stiltes, niet als opmaat tot een daverende finale maar als leegte voor zich.
Loman had een speciale band met het Wad en met Schiermonnikoog in het bijzonder. Die liefde is terug te zien in een werk van Loman dat veel mensen zullen (her)kennen: het logo van de Waddenvereniging. Het communiceert de identiteit van de organisatie die zich opwerpt het Wad, en daarmee het waddengevoel, te beschermen.
Jan Loman schreef ook Haiku-gedichten. Een haiku is een Japanse vorm van dichtkunst en bestaat uit drie regels met vaststaande lettergreepverhoudingen, waarin een emotionele waarneming of filosofische gedachte is vastgelegd. Een aantal is vereeuwigd in Belgisch hardsteen en heeft een plek gevonden op paden of gevels op Schiermonnikoog en op het vaste land van Friesland. Deze markeren belangrijke momenten en plekken in zijn levensloop.
de bloesem valt stil
tussen dorre bladeren
en verwondert zich
Kunstruimte Wagemans heeft Loman’s artistieke nalatenschap mogen verwerven. Hiermee had Jan Loman de zekerheid dat zijn werk, na zijn dood, in een goede artistieke omgeving onder de aandacht zou worden gebracht. Het werk van Loman is opgenomen in de collecties van het Groninger Museum, Kunstmuseum Den Haag, Fries Museum, Museum Smallingerland, Museum Belvedere en Tresoar, het Provinciaal Archief in Leeuwarden. Ook is het deel van een indrukwekkend aantal privé-collecties.